-->

         VI BYDER ALTID PÅ GRATIS KAFFE I VORES KUNDELOUNGE ☕

GODE RÅD OM BILER

Hvordan vedligeholder du bedst din bil? Hvad skal du kigge efter, når du køber bil? Og hvad bør du huske, når bilen skal til service-eller ferieeftersyn?

Alt det og meget mere kan du få svar på her, hvor vi øser rundhåndet ud af vores erfaringer. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug et godt råd angående din bil. Du kan benytte navigationen herunder til nemmere at finde tips til det du leder efter.

​​

GODE RÅD OM VEDLIGEHOLDELSE AF BIL

En bil der passes og plejes godt indkasserer en bedre salgspris og er mere økonomisk i bilens levetid.

 1. Husk at overholde de forskellige eftersyn af din bil. Derved kan du spare en masse penge og besvær.
  Hvor sjovt er det lige at stå midt på motorvejen og vente på en kranvogn, fordi bilens udstødning er faldet af. Det kunne i mange tilfælde let have været undgået for en pris under 100 kr. Spændebånd og gummiophæng er nemlig ikke særligt dyre. Ophænget til udstødningen er blot en af de mange ting, vi tjekker ved din bil ved et eftersyn uanset om der er tale om et service- eller et ferieeftersyn.
  Men ét er de irriterende problemer der kan opstå, noget andet er de fatale. Vær også opmærksom på din tandrem og den elektriske køleventilation, for knækker tandremmen eller bliver motoren for varm, kan det resultere i permanent skade på bilens motor.
 2. Vinterens vejsalt er hårdt ved bilen sørg derfor for at den får en undervognsbehandling, der beskytter din bil mod rust inden sne, kulde og sjap overtager vejene.
 3. Få vasket bilen flere gange om året specielt i vinterhalvåret og få ved samme lejlighed smurt den godt ind i voks, der beskytter lakken, så ruster den ikke så let.
  Uanset, hvor godt du passer på din bil, kan det dog ikke undgås, at der af og til opstår småskader i lakken. Hvis lakken er helt væk fra området, kan du få små penne eller dåser med maling specielt til lakreparation, så du selv kan udbedre småting.
 4. Har du aircondition i bilen, og fornemmer du lugten af vådt tøj, kan det skyldes, at fugten ikke kan slippe væk. Sørg derfor for at slukke klimaanlægget to minutter før du når frem til dit bestemmelsessted, så kan luften udtørrer fordamperen og du slipper for bakterier. Hvis det ikke virker, kan det være drænet, der enten skal renses eller helt udskiftes.
 5. Ejere af biler med aircondition kan også opleve, at der kommer fugt på ruden, når klimaanlægget er slået til. Det skyldes som regel at spjældet i forruden hænger, så den fugtige luft danner vandråber, som luften så transporterer op på forruden.
 6. Viskerblade bør skiftes en gang om året, da de er vigtige for både sigtbarhed og sikkerhed.
 7. Tjek dit dæktryk og slidbane i dækket. Både dæktryk og slidbane er vigtigt for dit vejgreb, dækkets levetid og dit brændstofforbrug. Trykket skal helst tjekkes, når dækket er koldt. Ifølge loven skal der være mindst 1,6 mm slidbane på dit dæk. Der findes dog undtagelser. Hvis du eksempelvis kører med en campingvogn, der må kører op til 100 km/t, skal dine slidbaner være mindst 4mm, ligesom dine dæk skal skiftes hver fjerde år.
 8. Kontroller oliestanden på din bil og husk at efterfylde med den olie, som producenten anbefaler.


GODE RÅD OM KØB AF BIL

Udover bolig er bilen ofte den dyreste investering for de fleste. Det er derfor vigtigt, at du tænker langsigtet, når du vælger ny bil.

For 20 år siden var det let at se forskel på en Toyota, en Volvo og en VW, men i dag ligner mange biler hinanden i designet dog kun på overfladen. Under motorhjelmen er forskellen nemlig så stor, at dit valg kan koste dig tusindvis af ekstra kroner.

Spørg derfor din mekaniker til råds, inden du kaster dig ud selve købet, uanset om du køber ny eller brugt bil. Her er der imidlertid nogle gode råd, som du kan læne dig op af, hvis du skal købe bil.

Køb af ny bil
Om bilen skal være helt ny eller brugt afhænger ofte af budgettet, men en ny bil mister en stor del af værdien allerede, når du kører hjem fra forhandleren.

Fordelen ved at købe ny bil er naturligvis, at du får alt den seneste teknologi inden for bilmærket og at det varer et stykke tid, før de store dyre reparationer bliver aktuelle. Husk dog bilen bør have et serviceeftersyn en gang om året uanset om den er ny eller ej. Ulempen er selvfølgelig, at den taber salgsværdi allerede på turen hjem fra forhandleren.

Inden du investerer i en ny bil, bør du overveje både, hvad dit behov er nu og hvad det er et par år ude i fremtiden. Hvis du planlægger at stifte familie om to-tre år, er det en god ide at tænke i fir/femdørs-biler allerede nu, hvis du påtænker at flytte til en større by med begrænsede parkeringsarealer, så gå efter en lille bil, der er let kan glide ind, hvor en stationcar må opgive.

Køb af brugt bil

Med en brugt vogn får du meget mere for pengene, men her er der samtidig en hel del du skal være opmærksom på inden du slipper slanterne.

Det kræver en del mere research, men til gengæld kan der være rigtig mange penge at spare, hvis du går systematisk til værks.

Hvis du ikke er fagmand, er det så godt som umuligt at vurdere motoren og de elektriske systemers tilstand, men der er altid hjælp at hente hos din mekaniker. Til gengæld kan du selv gøre rigtig meget af forarbejdet til et godt køb ved at vide, hvad du skal kigge efter.

Sammenlign priser og årgang

Der er flere steder på nettet, hvor du kan sammenligne priser og årgang på biler og det bør du gøre, så du sikrer dig, at du ikke ender med at betale overpris.

Forhør dig om bilens historie

Bilens historie kan fortælle meget, så husk at spørge til den. Kold kørsel, de første 10 km, slider meget mere på bilen end kørsel der foregår, når bilen er varm. 

Derfor skal du ikke lade dig lokke med historier om, at bilen kun har været brugt til at køre til og fra købmanden i en lille by, at den eneste ejer var en gammel dame, der næsten aldrig brugte den og den slags.

Det er fristende at falde for et lavt kilometertal, men det er ikke en garanti for et godt køb til prisen.


Kør en prøvetur forbi din mekaniker

Køber du brugt, så sørg får at du får lov til at vise den til din mekaniker, inden du beslutter dig. Det kan nemlig være svært at se, om der venter dyre og ubehagelige overraskelser i fremtiden.

Det er meget vigtigt at du får lov til at prøvekøre bilen inden du køber, så du kan få en fornemmelse af om der er noget der springer i øjnene allerede her. 

Den tur kan, hvis det er muligt, meget vel gå forbi din mekaniker så står du også stærkere, hvis der efterfølgende er behov for at forhandle om prisen.

​​

GODE RÅD OM SERVICE-OG FERIEEFTERSYN AF BIL

  

 1. Din bil bør i det fleste tilfælde have et serviceeftersyn en gang om året. I den forbindelse skal olien skiftes. Enkelte biler afhængig af mærke, årgang og model har dog kun behov hver andet år.
 1. Du kan godt lægge det store serviceeftersyn op til en ferie, men du kan aldrig erstatte et lille eftersyn med det store.
 1. Det er ikke så tit vi bruger snekæder herhjemme, selvom vinteren i Danmark også i perioder kan byde på så voldsomt vejr, at de havde været på sin plads, men skal du på ferie et sted med sne, så husk dem.
 1. Få din olie skiftet inden du tager på vinterferie. Er din olie gammel risikerer du i værste fald at ferien ender med en totaltskadet motor, fordi, der dannes en grødet masse af bundslam og vand. Det kan fryse og sker det er både motor og ferieglæde smadret.
 1. Sørg for at få din aircondition tjekket og evt. renset inden som sommerferien, så du ikke risikerer at være blandt de, der med ender med forkølelsesgener eller et anlæg, der står af.
 1. Er du indehaver af en campingvogn, der må kører op til 100 km/t, skal dine slidbaner være mindst 4mm og dine dæk skal skiftes hver fjerde år.
 1. Hvad er typiske problemer om sommeren? Overophedning? Forebyg overophedning af din motor ved at sikre at køleventilatoren fungerer. Den skal starte af sig selv, når bilen har kørt lidt og når en temperatur omkring 100 grader. Hvis ikke den gør det risikerer motoren permanente ødelæggelser.

Uanset om juleferien går til norske fjelde eller familien i Jylland eller om sommeren går franske alper eller fredsommelige Fyn, så skal bilen kunne holde til strabadserne. Mange gange kører du jo ofte også noget længere strækninger end bilen er vant til.

Kontakt os og få gode råd

Du er altid velkommen til at kontakte os for mere nogle gode råd til din bil. Du kan også ringe til vores autoværksted på telefon 47 72 24 44.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Information

UNDAL AUTOSERVICE

​CVR: 30609697

Adresse

Undalsvej 7

3300 ​Frederiksværk

Kontakt​

Undal Autoservice

Undalsvej 7
3300 Frederiksværk
Tlf.: 47 72 24 44
CVR: 30609697
info@undal.dk